Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΑΙΣΧΥΛΟΣ, ΧΟΗΦΟΡΟΙ (NT-GB, 1983) / AESCHYLUS, LIBATION BEARERS (NATIONAL THEATRE - GB, 1983)


Website counter


ΑΙΣΧΥΛΟΥ,
ΟΡΕΣΤΕΙΑ Ι: ΧΟΗΦΟΡΟΙ (458 π.Χ.)


Στην τραγωδία Χοηφόροι η δράση εκτυλίσσεται στο Άργος, όπου μετά το θάνατο του Αγαμέμνονα, βασιλεύουν η Κλυταιμνήστρα μαζί με τον Αίγισθο. Το πνεύμα όμως του πεθαμένου βασιλιά στέλνει στη βασίλισσα ένα φοβερό όνειρο, για να ταράξει τη γαλήνη του ύπνου της. Ονειρεύεται ότι γεννά ένα φίδι αντί βρέφος, που βυζαίνοντας γάλα ρουφά το αίμα από το στήθος της. Ξυπνά κραυγάζοντας έντρομη κι οι μάντεις ερμηνεύουν το κακό όνειρο ως σημάδι της οργής των θεοτήτων του Άδη.

Στο μεταξύ με διαταγή της βασίλισσας η κόρη της Ηλέκτρα, που κατοικεί ακόμα στο παλάτι έχοντας όμως τη μοίρα της δούλας, πηγαίνει στον τάφο του πατέρα της μαζί με τις χοηφόρους για να προσφέρει σπονδές. Παράλληλα, ο αδελφός της Ορέστης, που απουσίαζε για χρόνια στην Φώκαια, επιστρέφει στο Άργος συνοδευόμενος από τον ξάδελφό του Πυλάδη, με σκοπό να πάρει εκδίκηση για τον φόνο του πατέρα του.
Συμπτωματικά πηγαίνει στον τάφο του Αγαμέμνονα την ώρα που γίνονται οι σπονδές κι η Ηλέκτρα τον αναγνωρίζει από μια μπούκλα των μαλλιών του, που αυτός τοποθετεί πάνω στον τάφο. Αφού ολοκληρώνεται η διαδικασία της αναγνώρισης μεταξύ των δύο αδελφών, ο Ορέστης ανακοινώνει τον σκοπό της επιστροφής του στο Άργος, του συμπαραστέκεται μάλιστα κι ο χορός.
Ο Ορέστης κι ο Πυλάδης μεταμφιεσμένοι σε Φωκείς ταξιδιώτες απολαμβάνουν την φιλοξενία της βασίλισσας την παραπλανούν επιπλέον λέγοντάς της ότι ο γιος της έχει πεθάνει. Η Κλυταιμνήστρα στέλνει την τροφό να φέρει απ' έξω τον Αίγισθο. Τότε, ενώ οι δυο συνεργοί κι εραστές βρίσκονται στο παλάτι, ο Ορέστης σκοτώνει πρώτα την μητέρα του κι αμέσως μετά τον Αίγισθο.

Μετά την ανόσια πράξη τον τυραννούν οι τύψεις, που με τη μορφή των Ερινυών, αόρατες για τους άλλους, εμφανίζονται μπροστά του, εκείνος έντρομος φεύγει βιαστικά από το παλάτι.



ΑΙΣΧΥΛΟΣ, ΧΟΗΦΟΡΟΙ
(NT-GB, 1983)




ΜΕΡΟΣ 1/7




ΜΕΡΟΣ 2/7




ΜΕΡΟΣ 3/7




ΜΕΡΟΣ 4/7




ΜΕΡΟΣ 5/7




ΜΕΡΟΣ 6/7




ΜΕΡΟΣ 7/7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου