Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΑ (ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, 1962) / EURIPIDES, ELECTRA (KAKOGIANNIS FILM, 1962)


Website counter


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (1962)


Η «Ηλέκτρα» αποτελεί μια από τις πιο γνωστές δουλειές του Κακογιάννη, γυρίστηκε το 1962 και είναι βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Κανών. Συνολικά έχει κερδίσει περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.

Πρωταγωνίστρια και τραγικό πρόσωπο είναι η Ηλέκτρα, η οποία παντρεμένη μ’ ένα χωρικό περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο.

Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν και σκοτώνουν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Οι κριτικές λογικά ήταν ενθουσιώδεις και με θετικά σχόλια αναφέρθηκαν σε αυτό το έργο του Κακογιάννη κολοσσοί του Τύπου παγκοσμίως, όπως η «New York Times», που θεωρεί την «Ηλέκτρα» μια εκθαμβωτική εκμετάλλευση του κινηματογραφικού μέσου που μετουσιώνει το χρυσάφι της προφορικής ποίησης σε μια άλλη μορφή τέχνης. Για τη «Le Monde» αποτελεί ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, μια ταινία συγκλονιστική, που βγάζει από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του.

1962 / AUDIO VISUAL / 110’
Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνικά-Κοστούμια: Σπύρος Βασιλείου
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γουόλτερ Λασαλί
Ηθοποιοί: Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Μάνος Κατράκης




ΜΕΡΟΣ 1




ΜΕΡΟΣ 2




ΜΕΡΟΣ 3




ΜΕΡΟΣ 4




ΜΕΡΟΣ 5




ΜΕΡΟΣ 6




ΜΕΡΟΣ 7




ΜΕΡΟΣ 9




ΜΕΡΟΣ 10




ΜΕΡΟΣ 11




ΜΕΡΟΣ 12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου