Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΒΕΝΕΖΗΣ ΗΛΙΑΣ, H ΓΑΛΗΝΗ (ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ) / VENEZIS ILIAS (TV SERIES

ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ
(1904-1973)




ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Ηλίας Βενέζης (επίσημο όνομα Ηλίας Μέλλος)
γεννήθηκε στο Αϊβαλί (Κυδωνιές) της Μ. Ασίας στις 4 Μάρτη 1904. Βενέζης λεγόταν ο παππούς του Δημήτριος (από τη πλευρά της μητέρας του). Είχε 6 αδέρφια.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στο Αϊβαλί, μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914.


Με το ξέσπασμα του πολέμου ο πατέρας του και μια αδερφή του αποκλείστηκαν στη Μ. Ασία ενώ η υπόλοιπη οικογένεια κατέφυγε στη Μυτιλήνη, όπου ο ίδιος γράφτηκε στο γυμνάσιο. Το 1919 επέστρεψαν όλοι στο Αϊβαλί (είχε προηγηθεί η αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Μ. Ασία) εκτός απ' την 'Αρτεμη, κόρη της οικογένειας, που πέθανε από επιδημία ισπανικής γρίππης στη Μυτιλήνη.
Το Σεπτέμβρη του 1922 η οικογένειά του εγκατέλειψε οριστικά πλέον τη Μ. Ασία. Ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί στο πλοίο: τον έπιασαν αιχμάλωτο μαζί με 3.000 ακόμη Έλληνες Μικρασιάτες και τον έστειλαν στα τάγματα εργασίας για 14 μήνες, αλλά ήταν ένας από τους 23 αιχμαλώτους-επιζώντες της ομάδας του. Όταν αφέθηκε ελεύθερος το 1923, επέστρεψε στη Λέσβο για να βρει την οικογένειά του. Εκεί εργάστηκε αρχικά στο Πλωμάρι ως υπάλληλος της Διευθύνσεως Κτημάτων εξ Ανταλλαγής του Υπ. Γεωργίας και στη συνέχεια ως υπάλληλος στις τράπεζες Εθνική κι Ελλάδος. Εκεί υπήρχε αξιόλογη λογοτεχνική κίνηση με πρωτεργάτη τον Στράτη Μυριβήλη, (η λεγόμενη και Λεσβιακή 'Ανοιξη). Αυτός μάλιστα τον παρακίνησε να καταγράψει την αιχμαλωσία του.
Ο Βενέζης ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες, κάνοντας γνωστή την ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό. Πέθανε το 1973.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Το νούμερο 31328 (1924/1931)
Στο πρώτο του αυτό πεζογράφημα ο Βενέζης καταγράφει τις εμπειρίες του από την δεκατετράμηνη αιχμαλωσία στα τάγματα εργασίας.

Γαλήνη (1939)
Στο μυθιστόρημα "Γαλήνη" (1939) ο Βενέζης αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας προσφύγων από την Μικρασία, που έρχονται να εγκατασταθούν, το 1923, στην έρημη τότε γη της Αναβύσσου.

Αιολική γη (1943)
Το μυθιστόρημα αυτό αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του αφηγητή, του μικρού Πέτρου,
στο υποστατικό του παππού του στα Κιμιντένια, βουνά της Μ. Ασίας απέναντι από τη Μυτιλήνη, στις αρχές του 20ου αιώνα. Εκεί παραθερίζει κάθε καλοκαίρι με τις τέσσερις αδελφές του, τη Λένα, την Άρτεμη, την Αγάπη και την Ανθίππη.

Μπλοκ C.
(θεατρικό έργο)


----------------------------------------------------------------------------


ΓΑΛΗΝΗ (1939)



Στο μυθιστόρημα "Γαλήνη" (1939) ο Βενέζης αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας προσφύγων από την Μικρασία, που έρχονται να εγκατασταθούν, το 1923, στην έρημη τότε γη της Αναβύσσου. Από την ομαδική απόγνωση ξεχωρίζουν σιγά σιγά τα πρόσωπα, το πάθος για τη ζωή που πρέπει να συνεχιστεί, τα όνειρα που ριζώνουν για να χτυπηθούν και πάλι από τη μοίρα, η αναζήτηση της λύτρωσης και της γαλήνης.



Το μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη έγινε τηλεοπτική σειρά 29 επεισοδίων το 1976 σε σκηνοθεσία Κώστα Λυχναρά.

Ακολουθούν σύνδεσμοι στα επεισόδια της σειρά αυτής, όπως βρίσκονται ψηφιοποιημένα στο αρχείο της ΕΡΤ.









----------------------------------------------------------

Απόσπασμα του μυθιστορήματος "Γαλήνη" υπάρχει
στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνία Β΄ Γυμνασίου
με τίτλο "Η επιστροφή του Αντρέα"
"Η επιστροφή του Αντρέα" (σσ. 132-133): στο τηλεοπτικό επεισόδιο: 17' έως 23.30΄
"Η διήγηση του Αντρέα" (σσ. 135-138): στο τηλεοπτικό επεισόδιο: 44΄έως 55

----------------------------------------------------------








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου